Loading...

Polityka Prywatności Serwisu www.signalgroup.pl

1. Informacje ogólne.

  1. Operatorem Serwisu www.signalgroup.pl i administratorem danych osobowych gromadzonych a pośrednictwem Serwisu jest Signal Group spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. z siedzibą w Poznaniu (61-441), ul. 28 Czerwca 1956r. 406, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydział Gospodarczy pod Nr KRS 0000327916, posiadająca NIP: 782-249-19-21, REGON: 301083148, e-mail: office@signalgroup.pl, tel. 61 871 05 70; kontakt do Inspektora Ochrony Danych: inspektor@signalgroup.pl
  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
    1. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.
    2. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. “ciasteczka”).
    3. Poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego.

2. Informacje w formularzach.

  1. Serwis gromadzi dane, w tym dane osobowe. Jest to związane między innymi z przetwarzaniem danych za pomocą formularzy aplikacyjnych.
  2. Dane zbierane za pośrednictwem Serwisu obejmują w szczególności:
    • dane kontaktowe, w tym imię i nazwisko, adres e-mail/nr telefonu (dane zbierane w formularzach),
    • dane dotyczące Twojej aktywności na stronie, w tym analizy kliknięć,
    • identyfikator urządzenia,
    • typ przeglądarki, domenę oraz język komunikacji, system operacyjny oraz przypisane mu ustawienia,
    • kraj,
    • strefa czasowa,
    • odwiedzone witryny internetowe,
    • preferencje osobiste oraz marketingowe,
    • pliki cookie oraz znaczniki pikselowe,
    • adresy IP.
  3. W niektórych sytuacjach Operator Serwisu jest uprawniony do przekazywania wyżej wymienionych danych, jeśli będzie to konieczne, aby mógł świadczyć usługi.
  4. Dane będą przekazywane dwóm grupom:
    • osobom upoważnionym przez Operatora Serwisu, pracownikom i współpracownikom, którzy muszą mieć dostęp do danych, aby wykonywać swoje obowiązki,
    • podmiotom przetwarzającym, którym Operator Serwisu zleci to zadanie, np. firmom zajmującym się obsługą systemów teleinformatycznych lub udostępniającym narzędzia teleinformatyczne, firmom świadczącym usługi doradcze.
  5. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu realizacji procesu rekrutacji na konkretne stanowisko.
  6. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych, serwisów obsługujących płatności lub też innych podmiotów, z którymi Operator Serwisu w tym zakresie współpracuje.

3. Informacja o plikach cookies.

  1. Serwis korzysta z plików cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
  4. 4. Pliki cookies są gromadzone przez Operatora Serwisu za pośrednictwem narzędzi takich jak Google Analytics.
    • __utmz - rodzaj trwały - przechowuje informacje o tym, skąd trafił do nas użytkownik
    • __utma - rodzaj trwały - przechowuje informacje o ilości wyświetleń dla danego użytkownika
    • __utmb - rodzaj trwały - przechowują czas wizyty/przebywania na stronie
    • __utmc - rodzaj sesyjny - przechowują czas wizyty/przebywania na stronie
  5. Google Analytics, ma swoją siedzibę w Stanach Zjednoczonych, tam również posiada serwery, na których zapisywane są dane, m.in. adres IP czy pliki cookies. Aplikację Google Analytics używamy wyłączenie w celach statystycznych, tj. badania ruchu na stronie internetowej.
  6. Przekazanie danych osobowych do Google Analytics odbywa się na podstawie decyzji Komisji stwierdzającej odpowiedni stopień ochrony. Komisja Europejska w dniu 12 lipca 2016 r., decyzją nr C(2016) 4176, stwierdziła, że Stany Zjednoczone zapewniają odpowiedni stopień ochrony danych osobowych przekazywanych w ramach Tarczy Prywatności UE-USA z Unii do podmiotów w Stanach Zjednoczonych.
  7. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
    • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  8. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  9. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookie:
    • „niezbędne” pliki cookie, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookie wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu oraz pliki cookie służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu; pliki tej kategorii zapewniają podstawową funkcjonalność Serwisu a od ich pobrania uzależnione jest korzystanie z usług dostępnych na naszych stronach internetowych, co powoduje, że ich obsługa jest stale włączona;
    • „związane z funkcjonalnością”, pozwalające zwiększyć funkcjonalność Serwisu, umożliwiające jednocześnie „zapamiętanie” wybranych przez Ciebie ustawień i personalizację interfejsu;
    • „wydajnościowe”, umożliwiają nam zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu, pomagają nam udoskonalać witrynę; dzięki tym plikom często mamy możliwość szybszego przetworzenia Twojego żądania oraz możemy zapamiętać Twoje ustawienia; wyłączenie tych plików może spowodować nieprawidłowości w wyświetlaniu treści i spowolnione działanie strony;

4. Logi serwera.

  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
    1. czas nadejścia zapytania,
    2. czas wysłania odpowiedzi,
    3. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
    4. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
    5. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
    6. informacje o przeglądarce użytkownika,
    7. Informacje o adresie IP.
  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
  4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

5. Udostępnienie danych.

  1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.
  2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.
  3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

6. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

  1. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie z Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookie.
  2. W przypadku chęci zmiany dotychczasowych ustawień poniżej możesz dokonać wyboru, na które z wymienionych rodzajów plików cookie (poza niezbędnymi) wyrażasz zgodę. Pliki tzw. niezbędne gromadzone są przez nas w związku z umożliwieniem Ci skorzystania z naszego Serwisu. Ich wyłączenie uniemożliwiłoby Ci wyświetlenie treści zawartych w Serwisie.
    • Pliki cookie niezbędne [więcej informacji] Należą do nich pliki, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu oraz pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
  3. Dane osobowe, które przetwarzamy w oparciu o Twoją zgodę, jesteśmy uprawnieni przetwarzać́ do momentu odwołania wyrażonej przez Ciebie zgody. 26 miesięcy
  4. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  5. 5. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka prywatności Google
  6. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania ustawień użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www.
  7. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:
    1. Internet Explorer
    2. Chrome
    3. Safari
    4. Firefox
    5. Opera
    6. Android
    7. Safari (iOS)
    8. Windows Phone
    9. Blackberry

7. Twoje prawa

  1. Operator Serwisu dokłada wszelkich starań, aby zabezpieczyć dane osobowe i ochronić je przed działaniami osób niepowołanych poprzez stosowanie niezbędnych zabezpieczeń.
  2. W stosunku do przetwarzanych przez Operatora Serwisu danych osobowych, użytkownik ma prawo do sprostowania swoich danych, ograniczenia przetwarzania Twoich danych, przeniesienia swoich danych, usunięcia danych przetwarzanych bez podstawy prawnej, dostępu do danych, sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych z podaniem odpowiedniej podstawy prawnej, odnoszącej się do konkretnej sytuacji faktycznej, w tym do skorzystania z opcji rezygnacji z możliwości wykorzystania ww. danych na potrzeby marketingu bezpośredniego, prawo odwołania wyrażonej zgody w dowolnej chwili, w przypadku uzyskania przez nas zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych.
  3. Jeżeli przetwarzanie danych osobowych narusza obowiązujące przepisy prawa, użytkownik ma uprawnienie do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych (od dnia 25 maja 2018 r.).

8. Kontakt

  1. Celem Operatora Serwisu jest zapewnienie użytkownikom jak najdalej posuniętej ochrony. Rozwój technologii oraz zmiany w przepisach powodują, że Polityka Prywatności może ulegać zmianom.
  2. Wszelkie pytania i zastrzeżenia dotyczące Polityki Prywatności możesz kierować pod adresem: ADONIS MEDIA ul. 28 Czerwca 1956 r. nr 406, nr telefonu: 505429708
  3. Ostatnia aktualizacja: 24 maja 2018 r.